Sałatka z soczewicy i grillowanych warzyw

Sałatka z soczewicy i grillowanych warzyw

  • 00:25
  • 3 porcje
  • 2426 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 gram zielonej soczewicy
    • 2 cukinie
    • 1 bakłażan
    • 2 papryki
    • 2 duże czerwone cebule
    • pęczek zielonych szparagów
    • 1 seler naciowy
    • pęczek pietruszki
    • mięta
    • sok z cytryny
    • oliwa
    • sól i pieprz
    • ewentualnie ser owczy, kozi lub feta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Tomek Czajkowski

Słowo od autora

Nic bardziej mylnego w stwierdzeniu, że wegetarianie nie mają czego szukać przy grillu. Paradoksalnie wielość składników roślinnych, które można wrzucić na grilla jest nieskończona. Świetnym przykładem jest ta sałatka z zielonej soczewicy ugotowanej al dente i bukietem grillowanych warzyw. Sałatkę doprawiamy oliwą i sokiem z cytryny, co nada jej nieco charakteru. Zdrowe i lekkie danie na lato.

Autor: Tomek Czajkowski, magicznyskladnik.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Soczewicę ugotować al dente z solą morską (połowa czasu gotowania podana na opakowaniu). Opłukać i ostudzić. Warzywa pokroić na mniejsze części, ale na takie, które nie spadną przez ruszt. Skropić oliwą, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Ugrillować i odstawić żeby wystygły, po czym pokroić na mniejsze części. Połączyć z soczewicą, ziołami, sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Można na górze posypać serem.