Grillowany camembert ze szparagami i jajkiem poszetowym

Grillowany camembert ze szparagami i jajkiem poszetowym

  • 00:25
  • 2 porcje
  • 2234 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 sery camembert Tesco Finest
    • 4 jajka przepiórcze
    • 4 łyżki octu
    • 1 op. szparagów
    • sól
    • różowy pieprz
    • olej

    Sos pomarańczowy:

    • 2 pomarańcze
    • 2 papryczki chilli pomarańczowe
    • 1 łyżka posiekanego imbiru
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 i 1/2 łyżki octu
    • 1 łyżka miodu Tesco Finest
    • 2 łyżki oleju
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pomarańcze obierz ze skórki. Wytnij pojedyncze fileciki (bez błon). Najlepiej zrób to nad miską, ponieważ pomarańcze puszczają sok. Papryczki przekrój, pozbądź się pestek i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w kostkę. W małym rondelku rozgrzej olej. Dodaj czosnek i imbir. Smaż ok. 30 sekund. Dodaj papryczki i smaż 1 minutę. Przełóż do rondelka pomarańcze, ocet i miód. Całość duś ok. 10 minut. Po tym czasie sos zmiksuj i duś jeszcze do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Odłam końcówki szparagów. Możesz je grillować lub gotować na parze przez 5 minut. Jeśli zdecydujesz się na grillowanie, zrób to równocześnie z grillowaniem sera. Rozgrzej grilla i posmaruj ruszt olejem. Ułóż na nim szparagi oraz ser. Grilluj ser najpierw z jednej strony, a potem delikatnie przełóż na drugą stronę. Szparagi również przełóż na drugą stronę.

 W międzyczasie zagotuj 1,5 litra wody. Dodaj 1 łyżeczkę soli oraz ocet. Rozbij delikatnie jajko i przełóż je ostrożnie do małej filiżanki. Zamieszaj wodę rózgą, tworząc wir. W środek tego wiru wlej jajko. Gotuj 1 minutę. Po tym czasie przełóż jajko do miski z zimną wodą. Czynność powtórz z kolejnymi jajkami. Wyłóż na talerz sos i szparagi. Na wierzchu połóż ser, a na nim 2 jajka. Całość posyp pieprzem.


Komentarze