Suflet czekoladowy z wiśniami

Składniki

150 g czekolady
100 ml śmietany 30%
3 jajka
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki wiśni (np. mrożonych)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
DODATKOWO
masło
drobny cukier
cukier puder
1
krok 1
2
krok 2
3
krok 3
4
krok 4
5
krok 5
6
krok 6
7
krok 7
8
krok 8
9
krok 9
10
krok 10
11
krok 11
12
krok 12
13
krok 13
14
krok 14

Kokilki (o średnicy 8 cm) wysmaruj miękkim masłem i wysyp drobnym cukrem. Nadmiar cukru strząśnij.

Wiśnie przełóż do garnka. Wlej 1/5 szklanki wody i dodaj 1 łyżkę cukru trzcinowego. Gotuj owoce na małym ogniu do momentu, aż staną się miękkie.

Rozrób mąkę w 1/4 szklanki wody. Dodawaj ją stopniowo do ugotowanych wiśni, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.

Zagotuj śmietankę i dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki i przełóż do miski.

Przelej do miski z czekoladą wrzącą śmietankę z cukrem i wymieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Następnie przestudź.

Oddziel żółtka od białek. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.

Żółtka dodaj do miski z czekoladą i wymieszaj.

1/3 ubitych białek dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj.

Masę czekoladową dodaj do reszty białek. Delikatnie, ale szybko wymieszaj.

Suflet włóż do nagrzanego do 220°C piekarnika. Po 30 sekundach zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz 15 minut z termoobiegiem. Jeżeli ustawisz piekarnik na funkcję bez termoobiegu, wtedy piecz suflet ok. 5 minut dłużej. Podawaj od razu, gdyż suflet szybko opada. 

Przed podaniem polej smakołyk sosem wiśniowym i oprósz cukrem pudrem.

Więcej przepisów od serca >

Walentynki

Walentynkowe prezenty od serca

Niezapomnianych walentynek