Rosbef z sosem truskawkowym

Składniki

2 rostbefy Tesco Finest
2 gałązki rozmarynu
wino czerwone wytrawne
2 garści jarmużu
olej
sól, pieprz
SOS TRUSKAWKOWY:
300 g świeżych truskawek
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
1/3 cebuli
1–2 czerwone chili
1 i 1/2 łyżki octu winnego
1 łyżka syropu klonowego Maple Syrup Tesco Finest
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1
krok 1
2
krok 2
3
krok 3
4
krok 4
5
krok 5

Na dnie miski ułóż rozmaryn. Mięso lekko rozbij ręką i połóż na rozmarynie.

Zalej rostbef winem i odstaw na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce.

Rozgrzej grilla (lub patelnię grillową) i posmaruj ruszt olejem. Smaż mięso po 3–4 minuty z każdej strony. Odstaw mięso na 2–3 minuty. Przypraw solą i pieprzem. 

W międzyczasie jarmuż wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Dodaj szczyptę soli. Ułóż jarmuż na tacce do grillowania (lub patelni grillowej) i trzymaj na rozgrzanym ruszcie przez 3–5 minut, kilkakrotnie przewracając.

Imbir obierz i drobno posiekaj. To samo zrób z czosnkiem oraz cebulą. Chili przekrój na pół, pozbądź się ostrych pestek i pokrój w kostkę. W małym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż ok. 30 sekund. Dodaj chilli i smaż minutę, cały czas mieszając. Dodaj pokrojone truskawki (2 pokrojone truskawki odłóż do dekoracji). Dodaj ocet i syrop klonowy. Całość gotuj na małym ogniu ok. 6 minut. Po tym czasie sos zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem. Posyp sos truskawkami do dekoracji. Mięso podawaj z chipsami z jarmużu oraz z sosem truskawkowym.


Więcej przepisów od serca >

Walentynki

Walentynkowe prezenty od serca

Niezapomnianych walentynek