Malinowe ciasteczka walentynkowe

Składniki

80 g masła
1 jajko
20 g suszonych malin (mogą być w batoniku)
100 g cukru pudru
210 g mąk
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
cukier puder
kilka łyżek soku z cytryny
czerwony barwnik
1
krok 1
2
krok 2
3
krok 3
4
krok 4

Suszone maliny lub malinowy baton zetrzyj na proszek.

Maliny wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i 100 g cukru pudru. Do sypkich składników dodaj masło i posiekaj. Dodaj jajko i zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń je w folię i schowaj na pół godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Podczas wałkowania możesz podsypywać ciasto mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrój ciasteczka w kształcie serduszek. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 5 minut.

Do soku cytrynowego, dodawaj po trochu cukier puder i nie przestawaj mieszać. Kiedy lukier uzyska właściwą konsystencję, podziel go na dwie porcje. Połowę lukru zafarbuj barwnikiem na czerwono. Polukruj upieczone i wystudzone ciasteczka.

Walentynki

Walentynkowe prezenty od serca

Niezapomnianych walentynek