Czekoladowa panna cota z sosem wiśniowym

Składniki

150 ml śmietany kremówki
50 ml mleka
50 g czekolady deserowej
2 łyżeczki kakao
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
SOS:
200 g mrożonych wiśni
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki kardamonu
70 ml wody
1
krok 1
2
krok 2
3
krok 3
4
krok 4
5
krok 5
6
krok 6

Śmietanę wymieszaj z cukrem i mlekiem w małym garnuszku. Możesz je lekko podgrzać.

Czekoladę zetrzyj na tarce, a żelatynę zalej łyżką wody.

Czekoladę, żelatynę i kakao dodaj do śmietanki. Postaw garnek na bardzo małym ogniu. Mieszając, poczekaj, aż czekolada i żelatyna całkiem się rozpuszczą. Uważaj, by nie dopuścić do zagotowania lub nawet przegrzania masy.

Przelej masę do silikonowych foremek w kształcie serca. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego stężenia (może to potrwać do 4 godzin).

Wiśnie zagotuj z miodem, kardamonem i wodą. Gotuj chwilę na małym ogniu. Kiedy zmiękną, zmiksuj je blenderem na gładką masę.

Przed podaniem wyciągnij deser z foremek i polej wystudzonym sosem wiśniowym.

Więcej przepisów od serca >

Walentynki

Walentynkowe prezenty od serca

Niezapomnianych walentynek