Makaron z warzywami i sosem sojowo-imbirowym

Składniki

100 g makaronu ryżowego (wstążka)
150 g pieczarek
garść groszku cukrowego
2 ostre papryczki
2 cm imbiru
1/2 papryki
1 marchewka
200 g minikukurydzy (w zalewie słodko-kwaśnej)
1/3 zalewy spod minikukurydzy
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka sezamu
szczypiorek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Makaron przygotuj według opisu na opakowaniu.

 

Rozgrzej olej. Dodaj starty imbir i pokrojone papryczki. Smaż chwilkę. Dodaj pokrojone pieczarki, groszek cukrowy, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę oraz pokrojoną paprykę. Całość smaż 2–3 minuty. Dodaj przekrojone na pół kukurydze.

Dodaj do warzyw sos sojowy, ostrygowy, ocet ryżowy i cukier. Całość zagotuj. Do zalewy spod kukurydzy dodaj mąkę i wymieszaj. Przelej zalewę na patelnię z warzywami i całość wymieszaj.

Wymieszaj makaron z warzywami. Przed podaniem posyp danie sezamem i szczypiorkiem.


Więcej przepisów od serca >

Walentynki

Walentynkowe prezenty od serca

Niezapomnianych walentynek