Bruschetta z pieczonym bakłażanem i cebulkami

Składniki

1 bakłażan
1 ząbek czosnku
1 łyżka pestek dyni
40 ml oliwy
50 g małych cebulek perłowych konserwowych
20 g kremu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 gałązka rozmarynu
1/2 cytryny
1 bagietka
2 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzej piekarnik do temp 200°C. Umyj bakłażana i przełóż do formy nadającej się do pieczenia. Polej lekko oliwą i piecz przez ok. 15 minut, aż cały bakłażan napęcznieje.

W tym czasie pokrój bagietkę na kromki i rozłóż, aby polać je lekko oliwą. Wstaw do zrumienienia obok bakłażana. Równocześnie zrumień lekko pestki dyni na suchej patelni. Możesz to również zrobić w piekarniku, będzie wygodniej.

Obierz czosnek i ząbkiem natrzyj każdą grzankę z jednej strony. Cebulki perłowe odsącz z zalewy i przełóż do rondelka. Wlej krem balsamiczny i dodaj gałązkę rozmarynu. Umieść garnek w piekarniku, aby cebulki pogrzały się w occie przez 5 min.

Teraz wyjmij już bakłażana i nakłuj nożem skórkę. Łyżką wyjmij ze środka gorący miąższ. Przełóż na deskę, pokrój w kostkę i włóż do miski. Dopraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Dolej odrobinę oliwy, wyciśnij sok z cytryny dla podniesienia smaku i dosłodź miodem.

Pokrój natkę pietruszki i połowę podanej ilości pestek dyni. Dodaj do pasty. Grzanki rozłóż na półmisku i każdą sztukę obficie posmaruj pastą z bakłażana. Posyp dekoracyjnie pestkami dyni.


Więcej przepisów od serca >

Walentynki

Walentynkowe prezenty od serca

Niezapomnianych walentynek