Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem

Składniki

6 ostryg (zamkniętych, otwarte nie nadają się do użycia)
garść szpinaku baby
6 łyżeczek tartego parmezanu
2 łyżeczki masła
3 pomidorki koktajlowe
cytryna
przyprawy: sól, pieprz
folia aluminiowa

Ostrygi wyszoruj pod bieżącą wodą. Ostrożnie otwórz, używając małego, ostrego i solidnego noża. Uważaj, aby nie wylać wody, która znajduje się w muszli. Przelej ją najlepiej do miseczki. Wyciągnij mięso i przełóż do miseczki z wodą. Ostrygi wypłucz w zachowanej wodzie. Jeśli masz jej zbyt mało, wówczas musisz ostrygi wypłukać pod bieżącą wodą.

Przygotuj 6 kawałków folii. Zgnieć je tak, aby położone na nich muszle miały stabilne podparcie. Ułóż je na foremce do pieczenia.

Na dno każdej muszli wyłóż listki szpinaku bez ogonków. Na szpinaku ułóż mięso ostryg i przypraw je pieprzem oraz solą. Następnie wyłóż na każdą ostrygę masło, ćwiartki pomidora i posyp parmezanem.

Ostrygi zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C z funkcją grill przez ok. 6–8 minut. Podawaj od razu z cząstkami cytryny i lekką sałatką.


Więcej przepisów od serca >

Walentynki

Walentynkowe prezenty od serca

Niezapomnianych walentynek