icon_search

    W Polsce ok. 4 % osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa. Oznacza to, że miesięcznie na utrzymanie dysponują kwotą mniejszą niż 614 złotych. Jednocześnie w naszym kraju marnujemy co roku aż 9 mln ton, a na świecie jest to aż 1/3 wyprodukowanej żywności. Kiedy marnujemy żywność, marnujemy także energię i wodę zużyte na jej wyprodukowanie, transport i zapakowanie. Gdyby wyrzucona żywność była osobnym państwem, byłaby trzecim co do wielkości emitentem gazów cieplarnianych na świecie – za marnowanie jedzenia, które wciąż nadaje się do konsumpcji, odpowiada aż za 8% globalnej emisji CO2.

     

    Jak dochodzi do tego, że tak duża ilości jedzenia marnuje się? 

     

    Żywność marnowana jest w całym łańcuchu żywieniowym:

    11% marnuje się już na etapie jej produkcji

    19% na etapie przetwórstwa

    5% w obszarze sprzedaży

    53% wyrzucanej żywności przypada na straty w gospodarstwach domowych. 

     

    Aby skutecznie przeciwdziałać marnowaniu żywności, potrzeba pracy w każdym z powyższych obszarów.  W Tesco, wspólnie z Bankami Żywności i Caritas Polska, prowadzimy program przekazywania nadwyżek żywności bezpośrednio ze sklepów do lokalnych organizacji. Pełnowartościowa żywność stanowiąca nadwyżkę, jakiej sklep nie zdąży sprzedać przed upływem terminu przydatności do spożycia, jest przekazywana najbardziej potrzebującym. Obecnie ponda 200 sklepów Tesco w całej Polsce przekazuje nadwyżki żywności. Więcej o programie znajdziecie tutaj.

     

     

    • A co każdy z nas może zrobić, aby mniej żywności marnowało się w naszych domach? 

    • Jak przygotować się do zakupów? 

    • Jak ograniczyć marnowanie produktów poprzez maksymalne ich wykorzystywanie? 

    • Jak przechowywać żywność, by jak najdłużej zachowywała swoją świeżość?

     

     

    Na te i inne pytania staramy się odpowiedzieć w trakcie naszej kampanii „Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie”

     

    Zwróćcie uwagę na plakaty rozwieszone przy wejściu do naszych sklepów. Rozejrzyjcie się podczas zakupów – przy półkach czekają na Was dodatkowe porady i ciekawostki o tym, jak przechowywać żywność, a poniżej znajdziecie przydatne informacje o tym, co robić, aby maksymalnie wykorzystywać żywność, którą kupiliście i jak Wasze dzieci już od najmłodszych lat mogą uczyć się nie marnować.

     

    ddl_text_editor_image

     

    Porady dla Ciebie – wprowadź zmiany już dziś!

     

    ddl_text_editor_image

    Pomidorów nie przechowujemy w lodówce! By zachować jak najdłużej ich walory, schowaj je w suchym i chłodnym miejscu, np. w szafce.

     

    ddl_text_editor_image

    Zostały Ci warzywa z rosołu? Nie wyrzucaj! Zrób z nich sałatkę warzywną lub gulasz.

    ddl_text_editor_image

    Owoce sezonowe lubią być w zimnym. Dzięki przechowywaniu ich w lodówce, dłużej zachowują swój smak.

    ddl_text_editor_image

    Kupiłeś za dużo pieczywa? Zamroź je. Po rozmrożeniu będzie jak świeże.

    ddl_text_editor_image

    Suche bułki możesz zetrzeć na tarce. Będą idealne do robienia panierki.

    ddl_text_editor_image

    Sałatę wyjmij z folii, owiń wilgotnym ręcznikiem papierowym i schowaj do lodówki. Dzięki temu będzie dłużej świeża.

     

    ddl_text_editor_image

    Warzywa, owoce i soki przechowuj w dolnej szufladzie lodówki – tam jest dla nich najbardziej optymalna temperatura 7-10 st.

     

    ddl_text_editor_image

    Należy spożyć do – oznacza, że produkt powinien być wykorzystany do daty wskazanej na opakowaniu.

    ddl_text_editor_image

    Najlepiej spożyć do – wskazuje, że produkt może zostać wykorzystany również po upływie tej daty.

     

    Programu edukacyjny „Od uprawy do potrawy”

     

    W ramach naszego programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy” dzieci uczą się m.in. jak należy przechowywać produkty w lodówce, aby dłużej zachowały świeżość. Sprawdźcie czy żywność w Waszej lodówce jest prawidłowo przechowywana:


    ddl_text_editor_image

     ddl_text_editor_image

     ddl_text_editor_image

     ddl_text_editor_image

    Od Uprawy do Potrawy

    Zdrowo Jeść

    Jak nie marnować żywności?

    Uczymy najmłodszych, jak
    nie marnować żywności, utrwalamy
    zdrowe nawyki żywieniowe

    Ogólnopolski Program Dożywiania
    Potrzebujących Dzieci

    Inspirujemy klientów do dokonywania lepszych
    wyborów i zakupu produktów pozyskiwanych
    w sposób zrównoważony i bezpieczny dla środowiska

    Nasi partnerzy

    ddl_text_editor_image

    Przeglądaj najlepsze oferty tego tygodnia

    Our price
    Cebula (kg = 2.99)
    Cebula
      299
    Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
    Dodaj do listy zakupów
    Our price
    Marchew (kg = 2.99)
    Marchew
      299
    Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
    Dodaj do listy zakupów
    Our price
    Pomidor (kg = 7.99)
    Pomidor
      799
    Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
    Dodaj do listy zakupów
    Our price
    Cytryna (kg = 9.79)
    Cytryna
      979
    Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
    Dodaj do listy zakupów
    1 / 3