icon_search

    Zróbmy kompot!

    Kompot jest smaczny i zdrowy. Sprawdźmy zatem, jak go przygotować.

    Validity: 28.6 - 23.5.2016

    Umieść przygotowane owoce w rondlu, podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj tyle wody, aby zakryć owoce. Jeżeli owoce są mało wilgotne, może okazać się, że będzie trzeba dodać więcej wody. Można również dodać kilka łyżek wina, które dobrze współgra ze śliwkami w kompocie.

    Mieszaj zawartość rondla na małym ogniu, dopóki owoce nie zaczną mięknąć. Mieszaj co jakiś czas, aby owoce nie przywarły do rondla i nie przypaliły się.

    Następnie stopniowo dodawaj cukier, cały czas kosztując owoców, aby nie były zbyt słodkie czy zbyt cierpkie. Pamiętaj też, że są one bardzo gorące – uważaj, żeby się nie poparzyć.

    Kiedy owoce zmiękną, ale zanim zaczną zmieniać się w jednolitą masę lub się rozgotują, należy ściągnąć je z kuchenki do ostygnięcia.

    Owoce można podawać z lodami, kremem angielskim lub biszkoptem.
    Smacznego!