icon_search

    O nie, mój dżem jest za słodki!

    Zawsze chcemy zachować lato na dłużej. Przygotowanie smakowitego dżemu może nam w tym pomóc. W chłodne dni dżem przypomni nam smak lata.

    Validity: 28.6 - 23.5.2016

    Po co robić własny dżem? Ponieważ możemy sami ustalić poziom jego słodkości. Dżem malinowy powinien przecież smakować malinami, a nie cukrem.

    Jest jedna ważna kwestia: jak możemy uniknąć przesłodzenia dżemu?

    Niektóre owoce mają większą zawartość cukru, w zależności od ich odmiany i od tego, jak bardzo są dojrzałe. Dżem z takich owoców, jak na przykład kiwi, brzoskwinie lub gruszki, może być zbyt słodki i należy dodać do niego czegoś kwaśnego.Wystarczy odrobina soku z cytryny lub octu owocowego przed ściągnięciem dżemu z palnika.

    Pamiętaj, by używać odpowiedniej ilości pektyny, jeżeli wymaga tego przepis, ponieważ jej niedobór może nawet podwoić ilość cukru.

    Na koniec spróbuj dżemu – jeśli smakuje wybornie, będzie stanowił idealną słodką przekąskę dla całej rodziny.