icon_search

    Morelowy dżem babuni

    Nadeszło lato, najwyższa pora na morele. Najłatwiejszym sposobem na zachowanie świeżego smaku lata jest zrobienie dżemu. A kiedy nadejdą zimniejsze dni będziecie mogli cieszyć się najlepszym smakiem letnich moreli.

    Validity: 12.7 - 6.7.2016

     Spróbujmy zrobić morelowy dżem, tak jak uczyły nas tego nasze babcie, a bez wątpienia będzie to nasz ulubiony przysmak.

    Po pierwsze - składniki:
    - 1,5 kg dojrzałych moreli
    - 60 g cukru
    - sok z jednej cytryny
    - odrobina wody

    Umyj morele, przetnij je na połówki i pousuwaj pestki. Wrzuć wszystkie składniki do garnka i gotuj na dużym ogniu przez 3-4 godziny od czasu do czasu mieszając.
    Kiedy owoce zmiękną a cukier zacznie się rozpuszczać, zmniejsz ogień i mieszaj, aż cukier rozpuści się całkowicie. Potem podkręć ogień i gotuj przez 20 minut, aż mieszanina zgęstnieje.
    Odstaw na 20 minut, a następnie przelej do wysterylizowanych słoików. Przykryj i zamknij póki gorące, a następnie wstaw do lodówki na ok. 2 tygodnie.