Kompot z wiśni

Nadeszło lato i wraz z nim sezon na wiśnie: w naszym kraju w czerwcu/lipcu. To idealny czas na kompot z wiśni, aby zachować ich smak na dłużej.

Validity: 17.8 - 6.7.2016

 Ma cudowny smak, jest słodki z kawałkami wiśni i można przechowywać go długo, a co najważniejsze, jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy około 15 minut, a słoiczek pięknego czerwonego compote będzie stał na ladzie w Twojej kuchni, a możesz z nim zrobić co tylko zechcesz:

- użyć jako nadzienia do naleśników
- posmarować nim grzankę
- zrobić z niego deser
- podać z ciastkami... i wiele innych.

Spróbujmy go zrobić!

W małym garnku wymieszaj razem wiśnie, cukier i 2 łyżki soku z wiśni. Postaw na średnim ogniu i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wiśnie zmiękną. Rozgnieć je na mniejsze kawałki i zdejmij z ognia.

Potem przesiej 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej do małej miski, dodaj zimnej wody i wymieszaj na jednolitą masę. Mieszając zacznij dodawać mieszaninę do wiśni.

Połóż masę znowu na ogień, nieustannie mieszając gotuj przez 1 minutę.

Zdejmij z ognia i ostudź miksturę w temperaturze pokojowej przez 10 minut, potem schłodź w lodówce.