icon_search

    Kompot z wiśni

    Nadeszło lato i wraz z nim sezon na wiśnie: w naszym kraju w czerwcu/lipcu. To idealny czas na kompot z wiśni, aby zachować ich smak na dłużej.

    Validity: 17.8 - 6.7.2016

     Ma cudowny smak, jest słodki z kawałkami wiśni i można przechowywać go długo, a co najważniejsze, jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy około 15 minut, a słoiczek pięknego czerwonego compote będzie stał na ladzie w Twojej kuchni, a możesz z nim zrobić co tylko zechcesz:

    - użyć jako nadzienia do naleśników
    - posmarować nim grzankę
    - zrobić z niego deser
    - podać z ciastkami... i wiele innych.

    Spróbujmy go zrobić!

    W małym garnku wymieszaj razem wiśnie, cukier i 2 łyżki soku z wiśni. Postaw na średnim ogniu i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wiśnie zmiękną. Rozgnieć je na mniejsze kawałki i zdejmij z ognia.

    Potem przesiej 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej do małej miski, dodaj zimnej wody i wymieszaj na jednolitą masę. Mieszając zacznij dodawać mieszaninę do wiśni.

    Połóż masę znowu na ogień, nieustannie mieszając gotuj przez 1 minutę.

    Zdejmij z ognia i ostudź miksturę w temperaturze pokojowej przez 10 minut, potem schłodź w lodówce.