icon_search

    espresso

    Validity: 12.10 - 11.10.2016

    Czy wiesz, jak wygląda prawidłowo przygotowane espresso? Oryginalne włoskie espresso o intensywnym smaku, z nutką owoców i czekolady przygotowuje się w ściśle określony sposób. Czasem można wyczuć zapach świeżo pieczonego chleba. Kawa jest aksamitna o lekko kwaśnym posmaku z nutką goryczy.

    Do przygotowania filiżanki dobrej jakości espresso potrzebujemy:

    - 7 g kawy

    - wody podgrzanej do 88°C

    - czas przygotowania to 25 sekund

    - temperatura kawy w filiżance to 67°C

    - ilość kawy w filiżance to 25 ml

     

    Espresso może mieć kilkumilimetrową, gęstą piankę w kolorze ciemnej czekolady lub orzechów z małymi bąbelkami. Jeśli pianka po zamieszaniu łyżką wygląda dokładnie tak samo, jak przed zamieszaniem i dalej pokrywa całą powierzchnię filiżanki, oznacza to, że espresso jest bardzo dobrej jakości.

    Jakie rodzaje espresso wyróżniamy?

    • Cafe Ristretto (20 ml wody, 7 g kawy)
    • Cafe Lungo (80 ml wody, 7 g kawy)
    • Cafe Doppio (50 ml wody, 14 g kawy)
    • Cafe Americano (40–80 ml wody, 7 g kawy)

    W naszej ofercie posiadamy Espresso dla osób szukających dużego zastrzyku energii. Pełne palenie mieszanki ziaren arabiki i robusty sprawia, że kawa nie ma kwaśnego posmaku, dodaje jej odrobiny goryczy oraz nadaje intensywny, mocny smak.