Domowy dżem bez cukru

W lecie wiele owoców dojrzewa i jest w pełni smaku. Przetwory pozwalają zachować ich smak w chłodniejsze dni. To jak słońce w słoiku.

Validity: 17.8 - 6.7.2016

Kolorowe dżemy rozjaśnią ponure zimowe dni. Teraz jest odpowiedni czas, aby je przygotować. Tym razem przygotujmy dżem bez cukru, który jest dużo zdrowszy.

Aby przygotować dżem w najbardziej naturalny sposób, należy wykorzystać pektynę.

Pektyna, naturalny składnik owoców, pomaga zagęścić dżem.

Jest to naturalna substancja (z grupy polisacharydów), która występuje w owocach. Niektóre owoce mają większą zawartość pektyny (cytryny, pomarańcze, porzeczki), a niektóre (np. truskawki) mniejszą. Do dżemu truskawkowego należy użyć większej ilości pektyny (można kupić ją w sklepie) i słodzika, pomieszać je i dodać do gorących owoców.

Bardzo ważne jest, aby zawsze używać świeżych owoców. Lekko zepsute owoce mogą zepsuć cały dżem. Dżem można zrobić z truskawek, wiśni, malin, śliwek, porzeczek, agrestu, moreli itp. - wybór należy do Ciebie!