Domowe pikle

Pikle są zawsze pyszne, a te domowe nawet bardziej. W przypadku tych drugich możesz dobrać ich słodkość lub pikantność. Jeżeli chcesz przygotować własne pikle, poniżej znajdziesz cztery powszechne błędy, których należy unikać:

Validity: 28.6 - 23.5.2016

1. Najważniejsze, aby ogórki były naprawdę świeże. Jeżeli będą choć trochę miękkie, pikle także wyjdą miękkie.

2. Zawsze odkrawaj oba końce ogórka. Jest to ważne, ponieważ końcówki ogórka zawierają enzym, który sprawia, że ogórki robią się miękkie.

3. Przemyśl wielkość plastrów. Cienkie plastry nie będą chrupiące. Jeżeli chcesz, by pikle naprawdę chrupały, możesz przeciąć ogórek tylko kilka razy. A zdecydowanie najbardziej chrupiące są całe ogórki.

4. Nie szczędź soli. Wyciąga ona wodę z ogórków, przedłużając w ten sposób termin ich przydatności.