icon_search

    Domowe ogórki małosolne

    Ogórki małosolne to przysmak każdego lata. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, potrzebujemy tylko: ogórków, soli, wody, kopru, chrzanu, czosnku, chleba na zakwasie i dużego słoika.

    Validity: 15.7 - 14.7.2016


    Przygotowanie:

    Umyj ogórki, odetnij końcówki i przekrój je wzdłóż po obu stronach tak, żeby się nie rozpadły. Połóż koper, chrzan, ząbki czosnku na dnie czystego słoika.

    Ułóż ogórki ciasno w słoiku.

    Dodaj 40-50 g soli na litr wody. Zalej ogórki wodą i zakryj chlebem na zakwasie.

    Upewnij się, że chleb jest mokry.

    Zakryj słoik folią aluminiową i połóż w nasłonecznionym miejscu na 3-4 dni, w zależności od pogody. Po tym czasie woda stanie się mętna i będziemy mogli sprawdzić smak. Jeśli jest w porządku, wyrzuć chleb; nasze przepyszne domowe ogórki małosolne są już gotowe.

    Smacznego!