icon_search

    Co musimy wiedzieć o kompocie?

    Nadeszło lato – to najlepsza pora na zrobienie domowego kompotu na chłodniejsze pory roku.

    Validity: 28.6 - 23.5.2016

    O czym jednak musimy pamiętać, aby zrobić własny kompot? Zapoznajmy się z kilkoma informacjami dotyczącymi profesjonalnego gotowania, które mogą się przydać każdemu.

    Kompot to owoce zanurzone w słodkim syropie. Słowo „compote” pochodzi z francuskiego i jest obecne w niemal każdym języku na świecie. Pierwszy kompot powstał prawdopodobnie w XVII wieku we Francji.

    Kompot może być przygotowany z mrożonych lub świeżych owoców. Jest pyszny i łatwy w przygotowaniu, a przy okazji bardzo zdrowy, stąd jego popularność.

    Owoce mogą być gotowane w całości lub w kawałkach; wykorzystać można jabłka, morele, gruszki, wiśnie i wiele innych owoców. Aby uzyskać najlepszy smak, zaleca się użycie sezonowych owoców. Jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżych, można użyć owoców mrożonych.

    Można wykorzystać owoce sezonowe i wymieszać je z małą ilością innych owoców.

    Czego potrzebujemy oprócz owoców? Niezbędne będą sprzęty: kuchenka, rondel oraz drewniana łyżka do mieszania.