Semestr pełen emocji

Semestr pełen emocji

Luty 2020

We wrześniu rozpoczęła się 4. edycja programu „Od uprawy do potrawy”. Tym razem odbywa się on w nowej formule, skupiając się przede wszystkim na problemie marnowania żywności. Za nami pierwszy, zimowy semestr, który był absolutnie wyjątkowy. Pora na małe podsumowanie!


Nasz program dla szkół podstawowych zainaugurowaliśmy w 2016 roku i przez trzy edycje bazował on na wycieczkach do sklepów Tesco, gdzie dzieci odkrywały jedzenie na nowo, uczyły się o zdrowym odżywianiu i niemarnowaniu żywności, a także brały udział w grze terenowej, degustowały produkty czy układały piramidę żywieniową. Od tego roku szkolnego formuła programu się zmieniła i uczniowie tym razem uczyli się na temat zdrowego i racjonalnego odżywiania na zajęciach szkolnych – z wykorzystaniem naszych materiałów edukacyjnych i gry „Zakupowe mistrzostwa”.


Jedzenie to super zabawa
Właśnie zakończył się pierwszy semestr programu, więc to dobry moment na podsumowanie naszych działań. Więcej szczegółów znajdziecie w infografice poniżej. Dużo emocji wywołał konkurs „Ratuję, nie marnuję” dla Klubów Niemarnowania, w którym zadaniem było zorganizowanie w szkole obchodów Światowego Dnia Żywności i stworzenia relacji z tego dnia. Trzy najlepsze i najbardziej kreatywne wygrały bony pieniężne oraz warsztaty edukacyjne z Edukatorami z Banków Żywności. 


Więcej informacji o programie znajdziecie na stronie www.oduprawydopotrawy.pl.