Przepisy Żurek świąteczny z wędzonym łososiem dekorowany kremem chrzanowym
Składniki
300 ml zakwasu żurkowego
700 ml wywaru warzywnego
50 g chrzanu
2 ząbki czosnku
1 ziele angielskie
1 listek laurowy
200 ml śmietanki
2 g majeranku
1 cebula biała
30 g masła
120 g łososia wędzonego
20 g grzybów suszonych
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Grzyby przesyp do rondelka i zalej 200 ml wody. Gotuj do miękkości ok. 15 minut. W drugim garnku zagotuj wywar warzywny, dodaj od razu liść laurowy oraz ziele angielskie. Obierz czosnek i posiekaj, następnie dodaj do wywaru. Łososia wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE pokrój na plasterki – połowę z nich pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wywaru.

Ugotowane grzyby odcedź i pokrój w paski. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę, następnie dodaj grzyby i razem lekko podduś. Wlej łyżkę wazową wywaru do smażonej cebuli i grzybów, aby wzmocnić jeszcze smak. Następnie wszystko przelej do zupy.

Wstrząśnij zakwasem w butelce i wlej do gotującej się zupy – zamieszaj. Żurek powinien być lekko gęsty. Dopraw teraz zupę chrzanem i majerankiem, a następnie wlej śmietankę. Całość przypraw jeszcze do smaku solą i pieprzem według potrzeb. Zupę przelej na talerz i udekoruj plasterkami wędzonego łososia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje