Przepisy Żurek na zakwasie
Składniki
Zakwas:
1/2 szkl. mąki żytniej (najlepiej żurkowej)
2 łyżki otrębów żytnich
kromka chleba razowego
2–3 ząbki czosnku
2 liście laurowe 
2 ziarenka ziela angielskiego
3–4 ziarenka pieprzu
2 i 1/2 szkl. letniej wody
Żurek:
jarzynka (marchew, seler, pietruszka, cebula)
3–4 ziemniaki 
2 suszone grzyby
3 szkl. zakwasu
tarty chrzan (po łyżeczce na porcję)
liść laurowy
ziele angielskie
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Do wyparzonego słoika wsyp mąkę i otręby żytnie. Zalej wodą i lekko zamieszaj. Dodaj przyprawy i obrane ząbki czosnku. Na koniec dołóż połamaną kromkę chleba razowego. Zakryj słoik lnianą ściereczką i odstaw na 3–5 dni. Im dłużej zakwas stoi, tym ma większą moc.

Kiedy zakwas jest już gotowy, możesz zrobić żurek. Z zakwasu usuń chleb, czosnek i przyprawy. W garnku zagotuj wodę. Dodaj obrane jarzyny, grzyby i przyprawy. Po 35 minutach gotowania dodaj pokrojone na kawałki ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną, wtedy dodaj wymieszany zakwas. Poczekaj, aż żurek zacznie wrzeć i gotuj go jeszcze przez ok. 5 minut. Gotując żurek z zakwasem, musisz pamiętać o mieszaniu, ponieważ mąka z zakwasu lubi się przypalić.

Kiedy zupa jest już gotowa, nałóż porcje żurku na talerze. Z warzyw nakładaj tylko ziemniaki i marchewkę. Na każdej porcji połóż łyżeczkę chrzanu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje
3 miesięcy temu
60 min.
Napoje