Przepisy Żur staropolski na zakwasie z przepisem na zakwas
Składniki
Zakwas:
200 g mąki żytniej razowej
1 l przegotowanej letniej wody
4 ząbki czosnku
piętka razowego chleba
Żur:
600 g kiełbasy
2 duże pietruszki
2 marchewki
1 duży seler
1 por
12 suszonych grzybów
4 ząbki czosnku
sól
Opis

Przygotuj dwulitrowy słoik i gazę. Mąkę wsyp do słoika, dołóż czosnek i zalej przegotowaną, letnią wodą. Na powierzchni płynu połóż piętkę razowego chleba i przykryj słoik gazą. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Ukiszony żur można przelać do butelek i przechować przez kilka dni w lodówce.

Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz i pokrój na kawałki. Pora opłucz i przekrój na pół. Warzywa, grzyby i kiełbasę włóż do garnka z zimną wodą (1,5 l). Gotuj przez godzinę na średnim ogniu. Następnie odcedź wywar. Grzyby i kiełbasę pokrój na kawałki. Do wywaru dodaj 1 l ukiszonego żuru (przed dodaniem przecedź zakwas przez grube sito). Czosnek rozetrzyj w moździerzu z łyżeczką soli i dodaj do żuru. W razie potrzeby dopraw solą. Dodaj pokrojone grzyby i kiełbasę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
5 min.
Napoje