Przepisy Żur staropolski na zakwasie z przepisem na zakwas

Składniki

Zakwas:

200 g mąki żytniej razowej

1 l przegotowanej letniej wody

4 ząbki czosnku

piętka razowego chleba

Żur:

600 g kiełbasy

2 duże pietruszki

2 marchewki

1 duży seler

1 por

12 suszonych grzybów

4 ząbki czosnku

sól

Opis

Przygotuj dwulitrowy słoik i gazę. Mąkę wsyp do słoika, dołóż czosnek i zalej przegotowaną, letnią wodą. Na powierzchni płynu połóż piętkę razowego chleba i przykryj słoik gazą. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Ukiszony żur można przelać do butelek i przechować przez kilka dni w lodówce.

Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz i pokrój na kawałki. Pora opłucz i przekrój na pół. Warzywa, grzyby i kiełbasę włóż do garnka z zimną wodą (1,5 l). Gotuj przez godzinę na średnim ogniu. Następnie odcedź wywar. Grzyby i kiełbasę pokrój na kawałki. Do wywaru dodaj 1 l ukiszonego żuru (przed dodaniem przecedź zakwas przez grube sito). Czosnek rozetrzyj w moździerzu z łyżeczką soli i dodaj do żuru. W razie potrzeby dopraw solą. Dodaj pokrojone grzyby i kiełbasę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4