Przepisy Żur staropolski na zakwasie z przepisem na zakwas
Składniki
Zakwas:
200 g mąki żytniej razowej
1 l przegotowanej letniej wody
4 ząbki czosnku
piętka razowego chleba
Żur:
600 g kiełbasy
2 duże pietruszki
2 marchewki
1 duży seler
1 por
12 suszonych grzybów
4 ząbki czosnku
sól
Opis

Przygotuj dwulitrowy słoik i gazę. Mąkę wsyp do słoika, dołóż czosnek i zalej przegotowaną, letnią wodą. Na powierzchni płynu połóż piętkę razowego chleba i przykryj słoik gazą. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Ukiszony żur można przelać do butelek i przechować przez kilka dni w lodówce.

Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz i pokrój na kawałki. Pora opłucz i przekrój na pół. Warzywa, grzyby i kiełbasę włóż do garnka z zimną wodą (1,5 l). Gotuj przez godzinę na średnim ogniu. Następnie odcedź wywar. Grzyby i kiełbasę pokrój na kawałki. Do wywaru dodaj 1 l ukiszonego żuru (przed dodaniem przecedź zakwas przez grube sito). Czosnek rozetrzyj w moździerzu z łyżeczką soli i dodaj do żuru. W razie potrzeby dopraw solą. Dodaj pokrojone grzyby i kiełbasę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 11.07-17.07.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
255 min.
Przystawki
2 3 4