Przepisy Zupa z soczewicy
Składniki
120 g soczewicy czerwonej
1 cebula
4 płaskie łyżki przyprawy typu „vegeta” lub 2 kostki rosołowe wołowe
50 g masła
1 i ¼ l wody
szczypta posiekanej świeżej mięty
½ pęczka natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Soczewicę wypłucz dobrze w zimnej wodzie. Do gotującej się wody wsyp wypłukaną soczewicę.  Dodaj sól, 4 łyżeczki vegety i drobno pokrojoną cebulę zeszkloną na maśle. Gotuj, aż soczewica stanie się miękka (do powstania musu).

Przed podaniem posyp zupę łyżką posiekanej pietruszki i szczyptą posiekanej świeżej mięty.

Jeżeli nie używasz w swojej kuchni produktów instant, ugotuj własny rosół wołowy lub drobiowy. Pamiętaj, aby przed zalaniem soczewicy rosołem wyjąć z niego warzywa.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Sałatki
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery