Przepisy Zupa z rzeżuchy
Składniki
100 g kiełków rzeżuchy (z ok. 30 g nasionek)
600 g ziemniaków
1 i 1/2 l wywaru warzywnego
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
garść koperku
100 ml śmietany do zup
ok. 250 zakwasu na żurek
przyprawy: sól, pieprz
Dodatkowo do podania:
ser feta, ser kozi solankowy lub jajka ugotowane na twardo
Opis

6–7 dni przed ugotowaniem zupy wysiej nasionka rzeżuchy. Możesz to zrobić wysypując je na wilgotną watę lub ligninę. Rzeżuchę codziennie spryskuj świeżą wodą.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej wywarem. Gotuj wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków. Wyciągnij z wywaru liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj kiełki i zagotuj. Całość zmiksuj. Dodaj zakwas – tyle, aby zupa była odpowiednio kwaśna i śmietanę. Całość wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz koperkiem.

Zupę podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo lub serem - feta lub kozim solankowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje