Przepisy Zupa z rzeżuchy

Składniki

100 g kiełków rzodkiewki (z ok. 30 g nasionek)
600 g ziemniaków
l bulionu warzywnego
3 liście laurowe
5 ziarnek ziela angielskiego
1 garść świeżego koperku
100 ml śmietany słodkiej 18%
pieprz czarny mielony
sól
250 ml żurku w butelce
Dodatkowo do podania:
feta (do dekoracji, lub ser kozi)
jajko (do dekoracji, ugotowane na twardo)

Opis

6–7 dni przed ugotowaniem zupy wysiej nasionka rzeżuchy. Możesz to zrobić wysypując je na wilgotną watę lub ligninę. Rzeżuchę codziennie spryskuj świeżą wodą.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej wywarem. Gotuj wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków. Wyciągnij z wywaru liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj kiełki i zagotuj. Całość zmiksuj. Dodaj zakwas – tyle, aby zupa była odpowiednio kwaśna i śmietanę. Całość wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz koperkiem.

Zupę podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo lub serem - feta lub kozim solankowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8