Przepisy Zupa z pikantną i karmelową dynią

Składniki

1 kg dyni

200 g cebuli

2 ząbki czosnku

20 g imbiru

2 gałązki estragonu

200 ml śmietanki 30% + 50 ml do dekoracji zupy

600 ml bulionu warzywnego

50 ml oliwy

50 g masła

20 g pestek dyni

1/2 papryki peperoni

1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

sól

pieprz czarny

2 gałązki natki pietruszki

Opis

Obierz cebulę i czosnek, pokrój na większe kawałki i rozdziel na dwie równe części. Z każdej przygotujesz osobną zupę. Dynię umyj i pokrój na ćwiartki. Wydrąż pestki i obierz przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw. Każdą ćwiartkę dyni przekrój wzdłuż na pół i pokrój na mniejsze kawałki.

Połowę dyni przełóż na blachę. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Obierz imbir i pokrój na kawałki. Polej oliwą (30 ml) i posyp cebulką, pokrojoną papryką peperoni, imbirem oraz czosnkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na 20 minut. Dynia będzie przypieczona na brzegach, a jej miąższ delikatny i soczysty.

W szerokim rondelku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj pozostałą cebulę oraz czosnek i lekko podsmaż. Dodaj pozostałe kawałki dyni i smaż przez kilka minut. Przypraw dynię od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej 400 ml bulionu i dodaj gałązki estragonu. Gotuj dynię w bulionie przez 30 minut. Na koniec wlej śmietankę i zmiksuj zupę na gładki krem.

Do drugiego rondelka przełóż upieczoną dynię wraz z cebulą, czosnkiem i peperoni. Wlej pozostały bulion i wstaw do gotowania na średnim ogniu. Dodaj słodką paprykę. Gdy bulion się zagotuje, bardzo delikatnie zmiksuj zupę – niech pozostaną w niej kawałki dyni. Dopraw jeszcze do smaku i odstaw. Ta zupa powinna być dobrze doprawiona i pikantna.

Na talerz wylej jedną łyżkę zupy z pieczonej dyni. Staraj się, by wypełnić nią jedynie połowę talerza. Następnie na drugą część talerza wylej zupę z estragonem. Pierwszą udekoruj pestkami dyni, a drugą kleksem śmietany. Na koniec możesz na zupie ułożyć też kilka listków natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4