Przepisy Zupa z kurek
Składniki
150 g kurek
75 ml wody
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 gałązka selera naciowego
2 średnie ziemniaki
1 łyżka masła
1/4 szkl. śmietanki słodkiej 30%
1/2 pęczka pietruszki
przyprawy: sól, sos sojowy, świeży pieprz
Opis

Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie z solą, do miękkości, a następnie odcedź. Poczekaj aż przestygną i zmiksuj je na gładką masę. Seler umyj i drobno posiekaj, cebulę obierz i posiekaj w kostkę, czosnek obierz i drobno posiekaj.

Kurki zalej gorąca wodą, dodaj garść soli, wymieszaj, pozostaw na chwilkę, a następnie dokładnie przepłucz grzyby w zimnej wodzie i odcedź na sicie. Na patelni roztop masło (uważaj, aby się nie przypaliło) i podduś na nim kurki wraz z cebulką i czosnkiem (ok. 15 min).

Przełóż grzyby z czosnkiem i cebulką do garnka i zalej wodą. Dodaj posiekany drobno seler i zmiksowane ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj i zagotuj całość. Na koniec zabiel śmietanką zupę i posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy