Przepisy Zupa wiosenna z nowalijek
Składniki
50 g botwinki
1/2 pęczka młodej marchewki
100 g fasolki szparagowej
20 g młodej rzeżuchy
2 gałązki selera naciowego 
1/4 pora
200 g młodych ziemniaków
30 g masła
40 ml oliwy z oliwek 
4 gałązki świeżej bazylii
4 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Opis

Warzywa dokładnie umyj, następnie pokrój w małą kostkę. Fasolkę szparagową i pora pokrój na 2-centrymetrowe kawałki. Przełóż warzywa do szerokiego garnka i wlej ok. 1 l zimnej wody. Przypraw od razu solą. Gotuj warzywa na wolnym ogniu. Zimna woda zwiększa wartość odżywczą zupy i smak. Zupa tak gotowana jest pełna aromatu, a sam wywar esencjonalny.

W tym czasie umyj zioła i zmiksuj w wysokim naczyniu z oliwą, aż całość nabierze pięknego, zielonego koloru. Odstaw. Jak tylko warzywa dobrze zmiękną, dopraw zupę do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj odrobinę masła – idealnie podniesie smak młodych warzyw, a zupa stanie się aksamitna. Przelej zupę do talerza i udekoruj ziołową oliwą. Na wierzchu ułóż listki botwinki i rzeżuchy. Podawaj od razu.  

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
5 miesięcy temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Desery