Przepisy Zupa wiosenna z nowalijek

Składniki

50 g botwinki
¼ pora
200 g ziemniaków (młodych)
30 g masła
4 gałązki natki pietruszki
½ pęczka marchwi (młodej)
100 g zielonej fasolki szparagowej
20 g rzeżuchy (młodej)
2 gałązki selera naciowego
40 ml oliwy z oliwek
4 gałązki świeżej bazylii
sól morska
pieprz czarny mielony

Opis

Warzywa dokładnie umyj, następnie pokrój w małą kostkę. Fasolkę szparagową i pora pokrój na 2-centrymetrowe kawałki. Przełóż warzywa do szerokiego garnka i wlej ok. 1 l zimnej wody. Przypraw od razu solą. Gotuj warzywa na wolnym ogniu. Zimna woda zwiększa wartość odżywczą zupy i smak. Zupa tak gotowana jest pełna aromatu, a sam wywar esencjonalny.

W tym czasie umyj zioła i zmiksuj w wysokim naczyniu z oliwą, aż całość nabierze pięknego, zielonego koloru. Odstaw. Jak tylko warzywa dobrze zmiękną, dopraw zupę do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj odrobinę masła – idealnie podniesie smak młodych warzyw, a zupa stanie się aksamitna. Przelej zupę do talerza i udekoruj ziołową oliwą. Na wierzchu ułóż listki botwinki i rzeżuchy. Podawaj od razu.  

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 29.10-4.11.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8