Przepisy Zupa szczawiowa
Składniki
300 g szczawiu 
1 l wywaru warzywnego 
50 g marchwi 
40 g selera naciowego 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
50 g masła 
3 ziemniaki 
1 łyżka mąki pszennej 
150 ml kwaśnej śmietany 
2 gałązki koperku 
2 jajka
Opis

Warzywa umyj i obierz ze skórki. Marchew i seler pokrój w półplasterki, a ziemniaki w małą kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i też pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej połowę masła i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojoną marchew, seler i ziemniaki. Zalej bulionem i gotuj powoli do uzyskania miękkości. 

Masło wymieszaj z mąką w misce. Wlej chochelkę zupy i znów wymieszaj. Masło się rozpuści, a mąka idealnie połączy z płynem bez grudek. Wlej teraz mąkę z masłem do zupy i zagotuj. 

Szczaw umyj i odsącz z wody przy użyciu wirówki do sałat lub po prostu kuchennego ręcznika. Pokrój liście w paski i dodaj do wywaru z warzywami, a następnie zagotuj. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Czosnek posiekaj nożem lub zgnieć w prasce, a potem dodaj do zupy. Ten świeży czosnkowy smak jest bardzo charakterystyczny dla zupy szczawiowej. Na koniec wlej śmietanę i dodaj pokrojony koperek. 

Wstaw do gotowania jajka. Powinny być na 3/4 ugotowane na twardo. Wymaga to gotowania przez 5 min we wrzątku. Obierz jajka i pokrój na ćwiartki. Przelej zupę do talerza i udekoruj kawałkami jajka oraz kleksem śmietany i listkami świeżego szczawiu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Napoje
2 miesiące temu
120 min.
Zupy