Przepisy Zupa szczawiowa
Składniki
1,5 l wody
ok. 200 g szczawiu (pęczek)
1 kostka bulionowa (warzywna)
2 marchewki
kawałek selera
1/2 cebuli
2 ziemniaki
kawałek pora (biała część)
4 jajka
1/2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki śmietany 18%
2 szczypty cukru
1,5 płaskiej łyżki soli kamiennej
3 ziela angielskie
Opis

Wszystkie warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę. Zagotuj wodę. Dodaj do niej kostkę bulionową, sos sojowy, sól, ziele angielskie, pieprz i wszystkie warzywa. Gotuj przez ok. 30 min pod przykryciem na średnim ogniu.

Szczaw umyj, posiekaj, dodaj do zupy i gotuj kolejne 10 min. Dodaj cukier i sok z cytryny. Zdejmij z ognia, chwilę przestudź, dodaj śmietanę. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne