Przepisy Zupa rybna
Składniki
200 g łososia
200 g dorsza
50 g marchewki  
30 g selera
10 cm pora 
1 cebula
1 czosnek
50 g borowików mrożonych
100 g pomidorów pelati
100 ml wina białego wytrawnego
50 ml koniaku
1/2 bagietki na grzankę
30 g masła
30 g śmietanki kwaśnej
2–3 gałązki natki pietruszki
2 gałązki bazylii
2 gałązki koperku
przyprawy: sól, pieprz biały
Opis

Borowiki mrożone zostaw na noc w lodówce, aby odmarzły. Warzywa obierz i pokrój w małe paski. Wsyp warzywa do garnka i zalej zimną wodą. Przypraw lekko solą i gotuj przez ok. 20 minut.

W tym czasie borowiki wyjmij z lodówki i pokrój w większe kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, a jak tylko się zeszkli, dodaj czosnek. Przypraw delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj jeszcze borowiki. Podsmaż razem i przełóż do warzywnego wywaru.

Ryby pokrój w kostkę ok. 2 cm, następnie przełóż do wywaru z warzyw i grzybów. Zmniejsz płomień pod garnkiem. Wlej teraz białe wino do smaku i koniak. Ważne, aby zupa się zagotowała. Dopiero na koniec dodaj poszarpane aromatyczne zioła: bazylię, natkę i koperek. Przygotuj grzanki z bagietki, najlepiej sprawdzają się małe kromeczki posmarowane masłem i podpieczone w piekarniku lub tosterze na złoty kolor. Przelej zupę do talerza lub wazy i dekoruj kleksem kwaśnej śmietany oraz listkami koperku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Desery