Przepisy Zupa porowa z nutą korzenną
Składniki
2 l bulionu warzywnego
2 duże pory
4–5 dużych ziemniaków
3 gwiazdki anyżowe
1/3 kulki gałki muszkatołowej
1 pęczek koperku
śmietana do zup
2 łyżki masła klarowanego
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Opis

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Odetnij ciemną część porów (wykorzystaj tylko tę jasną) i końcówki. Ściągnij zewnętrzne liście i przekrój pory na pół. Pokrój w cienkie półplasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Dodaj gwiazdki anyżowe i zetrzyj gałkę muszkatołową. Smaż chwilkę, a następnie dodaj ziemniaki i lekko podsmaż. Dodaj pory i duś aż zmiękną. Zalej warzywa bulionem i zagotuj. Dodaj do zupy śmietanę i drobno pocięty koperek. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 tygodnie temu
2 miesiące temu
45 min.
Napoje