Przepisy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami
Składniki
2 pomidory
1 marchewka
1 pietruszka
¼ selera
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
3 szklanki bulionu warzywnego
2  łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
6 łyżek gęstej śmietany
przyprawy: sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji
Ciasto na kluseczki:
1 jajko
120 g mąki krupczatki
100 ml wody
kilka listków melisy
Przyprawy: sól
Opis

Do gotującego się bulionu dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz pozostałe warzywa starte na tarce. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój, dodaj do zupy. Wszystko gotuj ok. 20 min. Dodaj sól, pieprz, masło i koncentrat pomidorowy.

Przygotuj ciasto na kluseczki: jajko, mąkę, sól i wodę wymieszaj razem (tak, aby powstało ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego). Dodaj drobno pokrojoną melisę.

Na gotujący się wywar lej z łyżki („małymi kroplami”) ciasto na kluski. Gotuj przez ok. 15 min. Na koniec dodaj 2 ząbki czosnku, koper i pietruszkę. W talerzu udekoruj zupę śmietaną i liściem bazylii.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne