Przepisy Zupa ogórkowa
Składniki
300 g ogórków kiszonych 
40 g masła 
1 marchew 
50 g selera naciowego 
2 ziemniaki 
1/4 pietruszki 
1 l bulionu warzywnego 
2 gałązki natki pietruszki 
2 gałązki koperku 
60 g kwaśnej śmietany
Opis

Ogórki kwaszone zetrzyj na tarce do miski. Warzywa obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Seler naciowy przekrój wzdłuż i też pokrój w kostkę. W garnku wstaw do gotowania bulion warzywny i wsyp wszystkie surowe warzywa z wyjątkiem ogórków. 

Równocześnie na patelni rozgrzej masło i podsmaż ogórki kiszone. Poprawi to smak powstającej zupy i podniesie aromat samych ogórków. Jak tylko warzywa zmiękną, dodaj podsmażone ogórki i gotuj dalej zupę przez kolejne 15 minut. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. W następnej kolejności posiekaj koperek i dodaj do zupy. 

W miseczce część kwaśnej śmietany wymieszaj z chochelką gorącej zupy. Tak zahartowaną śmietanę wlej do zupy i wymieszaj. Wlej zupę na talerz, dekoracyjnie na środek nałóż kleks śmietany i udekoruj listkami koperku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
240 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery