Przepisy Zupa ogórkowa
Składniki
6 ogórków kiszonych
6 średnich ziemniaków
1 świeży ogórek
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
1 mały por
½ szklanki soku z ogórków kiszonych
pęczek koperku
150 ml śmietany 12%
2 płaskie łyżki mąki
500 ml bulionu
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie
Opis

Warzywa oczyść. Por pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz ze skórki, zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wrzuć warzywa do gotującego się bulionu. Gotuj przez ok. 25 min.  

Do ugotowanych warzyw wrzuć starte ogórki kiszone. Dolej sok z ogórków, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Mąkę rozrób w połowie szklanki wywaru z zupy, dodaj śmietanę i wlej do garnka z zupą. Na koniec dodaj startego świeżego ogórka. Przed podaniem posyp koperkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Przystawki
4 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje