Przepisy Zupa neapolitańska
Składniki
1 l bulionu mięsnego (może być z kostki instant)
50 g sera gouda
1 marchew
biała cześć pora
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
150 g makaronu
30 ml śmietany 18%
przyprawy: oregano, majeranek, sól, ziarna pieprzu
Opis

Zagotuj bulion i dodaj do niego kilka ziaren pieprzu. Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Por przetnij wzdłuż na pół i dokładnie umyj, a następnie pokrój w półplasterki. Wrzuć warzywa do gotującego się bulionu, dopraw oregano i majerankiem. Gotuj wszystko do miękkości przez ok. 20 min. Pod koniec wrzuć makaron i podgotuj chwilę, aby zmiękł. Odlej trochę zupy, poczekaj aż ostygnie, wymieszaj ze śmietaną i całość wlej ponownie do zupy.

Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Przed podaniem posyp zupę w talerzach startym serem i udekoruj listkiem zielonej pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
30 min.
Przystawki