Przepisy Zupa krem z zielonych szparagów z pieczywem
Składniki
Zupa:
pęczek zielonych szparagów
1 mały seler
2–3 ziemniaki
2–3 marchewki
jasna część pora 
1–2 liście laurowe
sól, pieprz
Chrupkie pieczywo:
4 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki maku
1 łyżka sezamu
1 i 1/2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
100 ml wody
sól
Dodatki:
100 ml śmietanki 18%
papryczka chilli
natka pietruszki
oliwa z oliwek extra virgin
Opis
  • Zupy kremy są przepyszne, jednak nie zawsze wyglądają interesująco i smakowicie. Wystarczy jednak kilka dodatków, które sprawią, że zupa nabierze charakteru i będzie zachęcająca do jedzenia. Najprostszym, i jednocześnie dodającym smaku i wyrazu, sposobem jest dodanie smakowych dodatków, które mają różne kolory i faktury.
  • W przypadku kremu z zielonych szparagów zastosowana została śmietanka, posiekana papryka chilli, oliwa oraz listki natki pietruszki.
  • Na koniec zupa została oprószona pieprzem. Dzięki tym dodatkom zupa zyskała rustykalnego charakteru i nabrała apetycznego wyglądu.
  • W zależności od rodzaju zupy można zmieniać i modyfikować dodatki. Zawsze sprawdza się jednak oliwa z oliwek, która wylana na powierzchnię zupy tworzy ciekawe kształty.
Sposób przygotowania
1
Warzywa (oprócz szparagów) obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
2
Umieszczamy je w garnku z liśćmi laurowymi – podprażamy przez chwilę, a następnie dodajemy 1 ½ litra wody – gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
3
Wtedy dodajemy szparagi i gotujemy do miękkości. By zachować zielony kolor szparagów, nie przykrywamy garnka.
4
Gdy całość będzie miękka, wyjmujemy z garnka liście laurowe oraz marchewkę i zawartość garnka miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dodatkiem natki pietruszki, śmietanki, posiekanego chilli oraz oliwy.
5
Przygotowujemy pieczywo. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przy pomocy zwilżonej w wodzie łyżki cienką warstwą rozprowadzamy na papierze do pieczenia. 
6
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180˚ przez około 20–25 minut, aż pieczywo stanie się chrupkie. Studzimy je na kratce i łamiemy na kawałki.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-31%
Filet z kurczaka luz
Filet z kurczaka
15,99 1099
Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-42%
Karkówka wieprzowa plastry 800 g
Karkówka wieprzowa plastry
17,49 999
Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-27%
Kiełbasa śląska bez konserwantów 500 g, dostepny również luz, cena jedn. 14,90 zł/kg
Kiełbasa śląska bez konserwantów
10,99 799
Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Mięso mielone wieprzowe z łopatki 500 g
Mięso mielone wieprzowe z łopatki
7,99 599
Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Mięso z udźca indyczego bez kości luz
Mięso z udźca indyczego bez kości
16,99 1299
Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filet gotowany luz
Filet gotowany
2,09 159
Oferta ważna do 24.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 24.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filety z makreli King Oskar różne rodzaje, 170 g
Filety z makreli King Oskar
5,19 399
1 / 3

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
4 miesięcy temu
10 min.
Desery
4 miesięcy temu
5 min.
Napoje
4 miesięcy temu
10 min.
Napoje