Przepisy Zupa krem z zielonych szparagów z pieczywem

Składniki

Zupa:

pęczek zielonych szparagów

1 mały seler

2–3 ziemniaki

2–3 marchewki

jasna część pora 

1–2 liście laurowe

sól, pieprz

Chrupkie pieczywo:

4 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej

2 łyżki maku

1 łyżka sezamu

1 i 1/2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

100 ml wody

sól

Dodatki:

100 ml śmietanki 18%

papryczka chilli

natka pietruszki

oliwa z oliwek extra virgin

Opis

  • Zupy kremy są przepyszne, jednak nie zawsze wyglądają interesująco i smakowicie. Wystarczy jednak kilka dodatków, które sprawią, że zupa nabierze charakteru i będzie zachęcająca do jedzenia. Najprostszym, i jednocześnie dodającym smaku i wyrazu, sposobem jest dodanie smakowych dodatków, które mają różne kolory i faktury.
  • W przypadku kremu z zielonych szparagów zastosowana została śmietanka, posiekana papryka chilli, oliwa oraz listki natki pietruszki.
  • Na koniec zupa została oprószona pieprzem. Dzięki tym dodatkom zupa zyskała rustykalnego charakteru i nabrała apetycznego wyglądu.
  • W zależności od rodzaju zupy można zmieniać i modyfikować dodatki. Zawsze sprawdza się jednak oliwa z oliwek, która wylana na powierzchnię zupy tworzy ciekawe kształty.

Sposób przygotowania

 alt=
1

Warzywa (oprócz szparagów) obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.

 alt=
2

Umieszczamy je w garnku z liśćmi laurowymi – podprażamy przez chwilę, a następnie dodajemy 1 ½ litra wody – gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

 alt=
3

Wtedy dodajemy szparagi i gotujemy do miękkości. By zachować zielony kolor szparagów, nie przykrywamy garnka.

 alt=
4

Gdy całość będzie miękka, wyjmujemy z garnka liście laurowe oraz marchewkę i zawartość garnka miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dodatkiem natki pietruszki, śmietanki, posiekanego chilli oraz oliwy.

 alt=
5

Przygotowujemy pieczywo. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przy pomocy zwilżonej w wodzie łyżki cienką warstwą rozprowadzamy na papierze do pieczenia. 

 alt=
6

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180˚ przez około 20–25 minut, aż pieczywo stanie się chrupkie. Studzimy je na kratce i łamiemy na kawałki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11-13.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11.2019-20.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
15 min.
Desery
2 3 4