Przepisy Zupa krem z pieczonych buraków
Składniki
1 kg buraków
1/2 – 1 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
świeży tymianek
śmietana
olej rzepakowy
Dodatkowo:
ciemny chleb
bryndza
ew. świeży koperek
świeży tymianek
Opis
  • Kleks ze śmietany na wierzchu zupy w zakręconej formie sprawi, że zupa będzie wyglądała jakby przed chwilą została zblendowana.
  • Udekorowanie zupy świeżym tymiankiem doda daniu koloru i sprawi, że zupa będzie wyglądała świeżo.
Sposób przygotowania
1
Buraki oczyść, umyj i osusz. Skrop olejem rzepakowym, posyp świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Następnie dodaj ząbki czosnku i zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki przełóż na blaszkę do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez ok. 60 minut lub do miękkości (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).
2
Upieczone buraki lekko przestudź i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek, który piekł się razem z burakami obierz.
3
Warzywa przełóż do rondelka i zalej bulionem warzywnym.
4
Zawartość rondelka dokładnie zmiksuj i doprowadź do wrzenia. Zupę dopraw do smaku i dodaj świeży tymianek.
5
Zupę podawaj w miseczkach z kleksem śmietany, udekorowaną świeżym tymiankiem. Wraz z zupą podaj tosty z ciemnego pieczywa z bryndzą. Smacznego.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
35 min.
Desery