Przepisy Zupa krem z dyni z kaparami
Składniki
1 średnia dynia hokkaido (ok. 2 kg)
2–3 l wywaru warzywnego
2 średnie marchewki
1 średnia cebula
3 średnie ziemniaki
1 papryczka chili
3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
ciemny sos sojowy
pieprz świeżo mielony
150 g szynki prosciutto
12–16 jabłuszek kaparowych
100 g kaparów
oliwa extra vergine
Do podania:
6 małych dyń
tymianek lub natka pietruszki
Opis

Dynię umyj, rozetnij i pozbądź się pestek. Pokrój ją w większą kostkę. Nagrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Przełóż dynię na blaszkę i posyp papryką. Piecz ok. 45 minut, aż do miękkości.

Pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej w garnku 3 łyżki oliwy, wrzuć marchewkę i ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, dodaj cebulę i papryczkę. Zeszklij cebulę. Wlej tyle wywaru, by zakrył warzywa. Gotuj warzywa do miękkości (ok. 5 minut). Dodaj dynię i ponownie wlej wywar (tyle, by zakryć warzywa). Następnie warzywa zblenduj lub zmiksuj. Dolej tyle bulionu, aby uzyskać pożądaną gęstość. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.

Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy. Dodaj odsączone kapary i smaż do lekkiego zarumienienia. Na suchej patelni usmaż szynkę. Możesz ją poprzekrawać na pół. Jeżeli zupę podajesz w miseczkach dyniowych, to zetnij górę i wydrąż miąższ. Przelej zupę, udekoruj kaparami, jabłuszkami, szynką i zieleniną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Zupy