Przepisy Zupa koperkowa z kładzionymi kluskami
Składniki
4 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
1 mała pietruszka
1/2 selera
1 pęczek koperku
1 kulka ziela angielskiego
sól
Kładzione kluski:
2 jajka
125 ml mleka
1–1 1/2 szkl. mąki
szczypta soli
Opis

Koperek opłucz i drobno posiekaj. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyj i włóż do garnka. Marchew, pietruszkę i selera obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do skrzydełek. Dorzuć ziele angielskie, dolej 3/4 litra wody i zagotuj. Całość posól i gotuj przez 45 minut.

W tym czasie przygotuj ciasto na kluski kładzione. Do miseczki wbij jajka, wlej mleko i wsyp szczyptę soli – wymieszaj. Do masy jajecznej dodawaj porcjami mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, prawie kremu.

Ciasto na kluski przełóż do woreczka na mrożonki. Ściśle zawiąż górę woreczka i obetnij jeden z narożników. Przez otwór wyciskaj podłużne kluski prosto na gotującą się zupę. Do gotującej się zupy dodaj cały posiekany koperek i gotuj jeszcze przez ok. 3–5 minut od czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
210 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery