Przepisy Zupa kalafiorowa

Składniki

1/2 kalafiora 

50 g marchwi 

2 gałązki selera naciowego 

20 g masła 

1 łyżka mąki pszennej 

2 gałązki koperku 

2 gałązki natki pietruszki 

40 g rodzynek 

20 g płatków migdałów 

100 ml śmietany kremówki 

1 l bulionu warzywnego 

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Obierz marchew i pokrój w kostkę. Łodygi selera też pokrój w podobnej wielkości kostkę. Zagotuj bulion warzywny w garnku i dodaj pokrojone warzywa. Kalafior umyj i odetnij różyczki. Jeśli są duże, to przekrój je na połówki, a nawet na ćwiartki. Dodaj kalafior do gotujących się warzyw. Przypraw zupę solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie. 

W tym czasie wymieszaj miękkie masło z mąką i śmietanką. Wlej zaprawę do zupy i dobrze wymieszaj. Ta odrobina mąki delikatnie zagęści zupę, a masło ze śmietaną poprawi smak i podniesie wartość odżywczą zupy. Na koniec dodaj rodzynki i płatki migdałów, które nadadzą zupie lekko słodkawą nutę. 

Pokrój jeszcze natkę pietruszki i koperek. Aromatyczne zioła też dodaj do zupy kalafiorowej. Przelej ją na talerz i udekoruj zrumienionymi płatkami migdałów, listkami pietruszki oraz koperku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4