Przepisy Zupa gulaszowa

Składniki

400 g wołowiny gulaszowej 

1/2 bakłażana 

1/2 cukinii  

1 papryka 

40 ml oliwy 

50 ml wina czerwonego wytrawnego 

1 l bulionu warzywnego 

1 łyżka koncentratu pomidorowego 

1 cebula 

2 ząbki czosnku 

1 liść laurowy 

2 ziarna ziela angielskiego 

4 gałązki majeranku  

1 łyżka papryki słodkiej mielonej 

1 łyżeczka kminku 

2 gałązki natki pietruszki 

50 g kwaśnej śmietany 

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Wołowinę umyj i pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w duże kawałki. W szerokim rondlu, najlepiej z grubym dnem, rozgrzej połowę planowanej oliwy. Wołowinę przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Włóż ostrożnie mięso na rozgrzany tłuszcz i smaż na ostrym ogniu do momentu, aż się dobrze zrumieni. Teraz dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż dalej, aż cebula również się lekko zrumieni. Dodaj koncentrat pomidorowy i słodką paprykę w proszku. Całość wymieszaj i wlej czerwone wino. Gotuj całość do czasu odparowania wina. Następnie dolej bulion wołowy i włóż 3 gałązki majeranku. 

Przykryj zupę i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na wolnym ogniu. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Bakłażana i cukinię pokrój w plastry, a paprykę w ćwiartki, oczywiście bez pestek. Polej resztą oliwy i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Ułóż warzywa na blasze piekarnika i wstaw do opieczenia. Jak tylko się zrumienią z jednej strony, odwróć je na drugą i jeszcze dopiecz. 

Wyjmij z pieca aromatyczne warzywa i przełóż na półmisek. Jak tylko lekko przestygną, pokrój je w grubą kostkę. Zajrzyj do zupy. Mięso powinno być już miękkie. Odkryj rondel i jeszcze gotuj, aż płyn odparuje, a zupa będzie miała konsystencję lekkiego gulaszu. Gdy zupa zgęstnieje, dodaj do niej pokrojone, pieczone warzywa i jeszcze chwilę gotuj. Pokrój na koniec natkę pietruszki, świeży majeranek i dodaj do zupy. Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku. Przelej zupę do talerza i na środek nałóż kleks kwaśnej śmietany. Do dekoracji idealnie będą pasowały poszarpane listki natki pietruszki oraz majeranku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4