Przepisy Zupa grzybowa
Składniki
300 g podgrzybków i borowików 
1 duża cebula 
1 czosnek 
50 g masła 
150 g ziemniaków 
50 g marchwi 
200 ml śmietany kremówki 
1 l bulionu warzywnego 
3 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek
Opis

Grzyby oczyść z ewentualnych liści, igieł i innych widocznych zabrudzeń. Mokrą ściereczką przemyj z piasku tylko wierzch kapeluszy i nóżki. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki w kształcie pasków. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój je w kostkę. Marchew oraz ziemniaki obierz i też pokrój w małą kostkę. Wlej do garnka bulion i wsyp ziemniaki oraz marchew. Gotuj powoli do uzyskania miękkości. 

W tym czasie na patelni podgrzej masło i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Jak tylko lekko się podsmażą, dodaj grzyby. Często postrząsaj patelnią, by grzyby równo się zrumieniły. Przypraw je solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Właściwe podsmażenie grzybów jest bardzo ważne, bo tylko zrumienione dadzą wyjątkowy aromat zupie grzybowej. Zalej grzyby chochelką wywaru warzywnego, aby drobiny karmelizowanej cebuli i grzybów, jaki przywarł do patelni, oddały smak. 

Przelej teraz grzyby do wywaru z warzywami. Gotuj powoli i na średnim ogniu. Grzyby nie powinny być widoczne w zupie. Na koniec dopraw jeszcze zupę do smaku i wlej śmietankę. Dokładnie wymieszaj. Pokrój drobno natkę pietruszki i dodaj do zupy. Grzybowa uwielbia natkę pietruszki, bo wzbogaca aromat zupy i nadaje jest aksamitny posmak.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
60 min.
Zupy
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
20 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
60 min.
Desery