Przepisy Zupa dyniowa

Składniki

400 g dyni
1 pomidor
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 ml oliwy z oliwek
500 ml bulionu warzywnego
50 g płatków migdałowych
2 gałązki natki pietruszki
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę ok. 1 cm. Cebulę i czosnek też obierz i drobno posiekaj. W garnku podgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną wcześniej cebulę z czosnkiem. Dodaj do garnka dynię i całość duś na średnim ogniu. Zalej warzywa bulionem i gotuj zupę przez 10–15 min. 

W tym czasie umyj pomidora i pokrój w kostkę. Dodaj do gotującej się zupy i przypraw jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na suchą patelnię wsyp płatki migdałów i lekko je zrumień. Jak tylko zaczną nabierać koloru i przyjemnego zapachu, przesyp migdały z gorącej patelni do miski lub na talerz, aby przerwać proces rumienienia. 

Do zupy wsyp połowę migdałów. Pokrój natkę pietruszki i dodaj do zupy. Zrumienione migdały i pietruszka bardzo poprawiają smak zupy dyniowej. Przelej zupę na talerz i udekoruj jeszcze kilkoma płatkami migdałów i listkami natki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8