Przepisy Zupa buraczkowa
Składniki
4 średnie buraczki
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
2 ziemniaki
150 g żółtej fasolki szparagowej
750 ml bulionu drobiowego
150 ml kwaśnej śmietany
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Opis

Buraczki dokładnie umyj. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°. Każdego buraka dokładnie owiń folią aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min. W tym czasie umyj pozostałe warzywa. Marchewkę, selera i pietruszkę pokrój w krótkie słupki, ziemniaki w kostkę. Fasolkę pozostaw w całości.

Bulion wlej do garnka i zagotuj. Dorzuć pokrojone warzywa i gotuj przez ok. 20 minut, aż zmiękną ziemniaki. Upieczone buraczki wyciągnij z folii i obierz ze skórki. Trzy pokrój w dowolnej wielkości kawałki i dorzuć do zupy. Czwartego zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij sok na sitku. Sok wlej do zupy, dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, majeranek i sok z cytryny. Krótko zagotuj. Przed podaniem dodaj do każdej porcji łyżkę śmietany.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Zupy