Przepisy Zupa bułgarska z kluseczkami serowymi
Składniki
2 cukinie
1 duży pomidor
1 pomarańczowa papryka (lub kilka mniejszych)
1 czerwona papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 l bulionu drobiowego
60 ml oliwy z oliwek
cząber do smaku
przyprawy: sól, pieprz
Kluski serowe:
200 g sera żółtego
1 jajko
bułka tarta
pieprz
Opis

Wszystkie warzywa umyj. Papryki i pomidora pokrój w większą kostkę. Cukinie przekrój wzdłuż na cztery części, a następnie w centymetrowe plastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez wyciskarkę do czosnku.

Na drobnej tarce zetrzyj ser żółty i wymieszaj z jajkiem i odrobiną pieprzu. Dosyp tyle bułki tartej, żeby z masy można było formować kulki wielkości sporego orzecha laskowego. Uformuj z masy kulki i lekko je spłaszcz. Następnie odstaw.

Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć cebulę i zeszklij ją. Dodaj pozostałe warzywa razem z czosnkiem. Przysmaż warzywa na dość dużym ogniu, po czym dolej bulion. Całość przełóż do garnka. Dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy wrzuć przygotowane wcześniej kluseczki. Gotuj całość jeszcze przez 5–7 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
50 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
255 min.
Napoje